DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Andere Vrachtwagenmerken

Oud spul.... ! Naast onze "eigen" speurneuzen, werden we regelmatig benaderd door mensen, die iets hadden of die iets wisten te staan aan oude vrachtwagens. Bij die vondsten of aanbiedingen, zaten nog wel eens voertuigen, die in Nederland gebouwd waren, maar waar gn DAF voorop stond. Nu hadden we in het museum al wel een Ginaf en een Terberg met DAF motoren om de activiteiten van DAF Diesel tot uiting te brengen, maar bij nadere beschouwing en het niet te stuiten enthousiasme van Rob Lammers betreffende Nederlandse vrachtauto's, zagen we het als een verlengstuk van het DAF gebeuren om ook andere Nederlandse vrachtwagenmerken te bewaren en tentoon te stellen in het DAF Museum.

Naast DAF was er nog zoveel "mooi spul" dat gered moest worden van de oudijzerboer!: Ginaf, Terberg, Hogra, Ten Cate, Reen, GIHO, Wimag, Kromhout, Verheul, RAM, A.S, Spijker, van Twist en FTF allemaal Nederlandse vrachtwagenmerken, die al op het verlanglijstje stonden ! Wat voertuigen betrof konden we nog wel even verder: Kromhout werd overgenomen door Verheul, Verheul werd overgenomen door AEC, AEC werd overgenomen door Leyland, Leyland werd overgenomen door DAF dus....we hadden toch ruimte genoeg....? Alle in museumstaat verkerende vrachtwagens, van de merken die we al hadden kregen om toerbeurt een plekje in het museum, vaak met daaromheen een speciaal evenement omtrent een bepaalde collectie om zodoende nog meer publiek te trekken naar de Bentstraat in Glanerbrug.

Op 15 juni 1987 werden om de uitbreiding van de collectie te garanderen en veilig te stellen de statuten van de Stichting DAF Automobiel Museum aangepast aan de nieuwe maatstaven t.w.: Het doel van de Stichting DAF Automobielmuseum is: de verwerving van DAF- en andere Nederlandse automobielen alsmede onderdelen daarvan en andere benodigde materialen, het onderhouden en herstellen en instandhouden van een museum voor deze automobielen en al hetgeen in de ruimste zin met dit doel verbandhoudend.

N.B. Alle voertuigen van "vreemde" merken werden in bruikleen verkregen uit de Lammers Collectie.

Toen in 1989 bekend werd, dat het einde voor het DAF Museum in Glanerbrug in zicht kwam middels verhuizing naar Eindhoven, werd door de medewerkers in Glanerbrug op 24-10-1989 een nieuwe stichting opgericht t.w. Stichting Automobiel Museum Enschede om zodoende een deel van de inmiddels verworven collectie veilig te stellen. De Nederlandse vrachtwagenmerken kwamen toen onder de hoede van dit nieuwe museum.


Hieronder enkele foto's van andere Vrachtwagenmerken

.

AEC Mandator TG4L 1977. Engelse leger.

en nog een paar transportfoto's:

Volgens de koppelingsschotel was het een trekker dus.....weg met die kraan.

Hij moet er sowieso af Theo anders zijn we veel te hoog.....

We waren gk op oud ijzer, maar dan wel in de vorm van een vrachtwagen.

De enigste ooit gebouwde Reen staat weer als trekker op de dieplader!

De Terberg van van der Werken onderweg naar Glanerbrug.

De AEC Mandator gaat van Maasbracht naar Glanerbrug.

Deze van Wezeloplegger had gn lier, maar we hoefden onze Bello niet af te koppelen.

Kom Lubbe, er wordt op je gewacht.

Alweer een byzonder aan DAF gelierd merk gered.

Theo, is naar Almelo geweest op de Kromhout bij Drenth op te halen.

Theo gaat de Kromhout lossen.

De voor Nederland zr byzondere AEC Mogul komt zojuist binnen. Een oude melktransportwagen van Burgler uit Noordhorn.

Zullen we het een keertje proberen.? En spanbandje in het midden en blokken achter de wielen? Zover hoeven we vandaag toch niet.....

Rob zet de brandstoftank van de Ginaf TF 12 van Dekker en Hellwich uit Den Ham nog even vast.

Kruip jij er maar even onder Theo, want jij bent toch al smerig. Rob is in afwachting van.....

Aktiefoto van de Leyland Mastiff van Solvatrans achter op een dieplader maar wel twee hoog, want de terminaltrekker zit er onder!!

De zojuist binnengekomen Verheul krijgt n al bekijks van liefhebbers.

Hennie Buning met puntmuts in de stormende regen bezig met de spankettingen. De oprijbokken zijn achter nodig.

De heftruck van Fokkema was defect, dus moesten Hennie en Rob sjouwen met de inmens zware bokken.

Onze klapper geeft zich helemaal bloot.....

Rob zit tenminste weer even droog in de nieuwe aanwinst.