DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Ht Dealerproject !!

Het dealerproject....Door DAF in 1990 bedacht: Nu er toch zo'n mooi museumgebouw in Eindhoven kwam, moest de verzameling voertuigen die Rob en de zijnen hadden verzameld toch ook wel een beetje ge-update worden. Het was wel leuk en aardig wat er stond, maar....Een gerestaureerde auto moest niet alleen mooi zijn, je moest hem la minuut kunnen starten en er b.v mee naar Madrid kunnen rijden!!?? Wat was er niet mooier, als er b.v in Madrid een "RAI" was, DAF dan met enkele oude voertuigen vanuit Eindhoven aan kwam RIJDEN: Dan kwam DAF in de pers! Dat was reclame!

Dus ALLE voertuigen moesten aan de nieuwe eis voldoen. Je moest er willekeurig eentje kunnen uitkiezen, die gewenst werd op een tentoonstelling. Als DAF een nieuwe kipper introduceerde, moest er een oudje naast staan. Als er een nieuwe bus uitkwam, een oude bus ernaast. Rob's reactie : Welke ....heeft zoiets belachelijks bedacht, b.v wel eens gedacht aan een motor die een jaartje of langer niet loopt, of aan remcylinders die een jaartje niets doen, om nog maar niet te denken aan de APK eisen.

Een compleet waanzinnig plan in de ogen van "Twente" : enkele voertuigen hadden we voor shows/evenementen gereed staan in Glanerbrug, maar de gehle museumcollectie bedrijfsklaar? Te zot voor woorden!! En wie moest het gaan doen n betalen n betaalbaar houden ?? Rob, je moet er nu eens aan wennen, dat je nu ook bij een grote invloedrijke organisatie werkt: zoals jij altijd met je medewerkers werkte is verleden tijd !! Joa..Joa ( betekend in het Twents dus NEE !) DAF zette door....dit moest en zou lukken: er waren tenslotte in Europa zoveel DAF Truck dealers, die zoveel voordelen van DAF kregen, dat ze nu best wel eens wat terug konden doen was het oordeel!!

We stelden samen met Peter Kleiberg een mooi fotoalbum samen van de voertuigen, die in aanmerking kwamen : de zogenaamde keurcollectie. Peter was door DAF aangewezen om e.e.a te begeleiden en de dealers in binnen- en buitenland te bezoeken.

Het begon zowaar te lopen : Peter raakte in 1990 zowaar 31 voertuigen kwijt.

De eerste twee ( AZ 1900 DS en AT 1902 DS) gingen naar een DAF dealer in Zeeland, precies n dag later stond de Rooij met dezelfde vracht weer voor de deur: de dealer had zich toch maar bedacht! Een half jaar later kwam een Limburgse dealer zelf de door hem uitgekozen VE 2400 DK in nog slechtere staat terugbrengen! Nu waren er nog maar 28 onderweg.

Begin 1992 werd door TSF Wolvega de YA 328 na een grondige opknapbeurt teruggebracht, even later werden er nog vier voertuigen terug gebracht; deze hadden een "fatsoenlijke poetsbeurt" gehad t.w. de A10, D 50, AS 2000 DO, en de A 1300 BA. Nog 23.....

In 1993 ging DAF failliet, en veel dealers voelden zich niet meer gebonden aan de afspraken omtrent het museum voertuig. Dat deden de meesten toch al niet, want de meeste voertuigen stonden al zo'n twee jaar bij de dealer, zonder dat ze er zelfs maar naar gekeken hadden: dit kwam "goed" uit !? Er waren zelfs al dealers die een ander merk voerden dus....( We noemen uit discretie in dit artikel maar geen namen en plaatsnamen op de gunstige uitzonderingen na ). We kregen na enige tijd weliswaar twee telefoontjes van dealers: Er staat hier nog een oude DAF van jullie: kunnen jullie hem zo snel mogelijk ophalen, want.... De twee, de ATE 2400 DK en de AE 2600 DP waren door ons restauratieteam al volledig in museumstaat gebracht en maakten deel uit van de museumcollectie. We geloofden onze ogen niet, er stond bij alle twee dealers een sloopauto op ons te wachten! U wordt bedankt!! De voertuigen hadden beide van 1990 tot 1993 buiten gestaan tussen de rommel: er was nooit enige aandacht aan besteedt. ( zie foto's). Onze FT 1600, die naar een Belgische dealer ( inmiddels Renault dealer ) gegaan was, was compleet verdwenen, de nieuwe cabine was er nog wel en hebben we direct meegenomen. Door een spontane actie van de heer van Iersel uit Tilburg en m.m.v. Rob kon zijn oude DAF, de Torpedo A 16 DD, nog worden gered bij ook een Belgische dealer.

n dealer (DAF Amsterdam)was nog volop bezig met de restauratie van de NAT 2506. Deze was door "Twente" al voorzien van een nieuwe cabine en geheel in de staat gebracht, die wij voor een museum nodig achtten ( zie foto's ). Het was ons pronkstuk, maar aan de eisen van DAF.... Gn wonder dat dit zr byzondere voertuig zo snel een plekje vond: als je toch wat "moest" dan maar gelijk een special. Maar van horen zeggen: hij is in perfecte staat inclusief kipperopbouw weer teruggebracht!!. Het tweede voertuig wat in redelijke museumstaat verkeerde, was de speciale Vredestein personeelsbus, ook van horen zeggen werd deze ook volledig onder handen genomen, en staat weer in het museum te pronken.

In 1995 toen Rob bij DAF vertrok, waren we nog 17 stuks gewoon kwijt....


Hieronder enkele foto's van voertuigen die uitgekozen waren door de dealers.

.

De 2600 van Hak ging naar Belgi. Een dealer die er voortvarend aan begon en toen.....