DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Museumdepôt Getfertweg

Op 12 februari 1980 kregen we de beschikking over een voor ons enorme ruimte: De oude fabriek van Baurichter aan de Getfertweg.

Dit was een grote stap in de goede richting: we kregen zowaar de beschikking over 4000 m2!! Dus de voertuigen uit de opslagruimtes die Rob gehuurd of te beschikking gekregen had, konden worden ontruimd.

Als eerste werd de loods aan de Elsbeekweg ontruimd, enkele weken later de boerenschuur van Boer Lutke Holzik op het terrein van de Technische Hogeschool Twente (nu Universiteit Twente), de paardestallen van Platvoet aan het Zuiderspoor en als laatste werden de voertuigen "opgehaald" uit de kistenloods van de even verderop gelegen Wisselink's Textielfabrieken.

Het begon al op een DAF Museum te lijken!! (vandaar Museumdepôt) Alle DAF's en Dafjes konden nu fatsoenlijk worden opgesteld en stonden niet meer in een opslag zonder loopruimte. We konden weer zien wat we in huis hadden!! In een aangebouwde loods van 250 m2, die niet lek was, bouwden we een magazijn voor onderdelen in twee verdiepingen. We werden daarbij geholpen door Limonadefabrikant Wiltho, die net overstapte van houten limonadekratten, naar de nieuwe plastic kratten. Duizenden kratten werden er opgehaald en verwerkt tot "stelling". Voor de tussenvloer, kregen we van bandenfabrikant Vredestein een paar vrachtwagens vol pallethout. Timmeren maar!. Het werd een prachtig magazijn; alle onderdelen, die Rob al bij zo'n 60 á 70 dealers vergaard had, werden door de inmiddels uitgebreide groep vrijwilligers uitgezocht en op nummer geplaatst.

En nu? We konden wel beginnen met de restauratie, maar we hadden geen stroom! Omdat we toen bijna alleen op zaterdag werkten, kregen we een (gratis) stroomdraadje van de toenmalige buurman : marktkramenverhuurbedrijf Herbert Nijland. De restauratie kon beginnen, én....we konden koffie zetten....!!

In 1982 stonden er al 89 voertuigen in "museumopstelling" in het pand, w.o de toen al uiterst zeldzame A 10 politiewagen, de L 200 M melkventerswagen, de NAT 2506 DKA, de DAF losser, de AS 2000 DO graankipper, de AA 7 busoplegger en vele andere specials.

Eind 1982 kregen we bericht van de gemeente, dat we binnen afzienbare tijd op zoek moesten naar een andere lokatie. Museumdepôt Baurichter moest verlaten worden!


Hieronder enkele foto's van ons museumdepôt "Baurichter"

.