DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Museumpand Bentstraat Glanerbrug

We hadden nog steeds hele goede contacten met het Enschedese Grondbedrijf en Havendienst, deze wisten van de noodzaak van een groter museumpand, maar door de status van Art. 12, waren ze met handen en voeten gebonden aan het Rijk. Men wilde graag helpen maar...ze hadden alléén nog maar panden te koop. Ze hadden wel een pand van redelijke omvang te koop in Glanerbrug. De grotere Enschedese textielfabrieken , die de Gemeente bijna allemaal had opgekocht (vandaar liquiditeitsproblemen en de Status Art. 12), waren meest door projectontwikkelaars gekocht dus..Er was niet veel meer over. We konden het pand + grond voor een zeer redelijke prijs kopen.

Het gaf wel een stuk zekerheid: Een eigen pand we konden blijven!!

De confectiefabriek van Lonneker Vakkleding (Kayser) aan de Bentstraat stond al jaren leeg. Het pand was een paar jaar als speelplek voor de jeugd "gebruikt". Er zat geen raam meer in, geen toiletgroepen, geen waterleiding niets, maar dan ook helemaal niets wat "los" zat, was nog heel of zat nog op z,n plek. Maar de basis was goed en...voor toen een zee van ruimte, want we hadden binnen en buiten ongeveer 3800m2 ter beschikking. Op 24 juni 1985 heeft Rob het pand gekocht en na vele maanden noeste arbeid, als glaszetter, loodgieter, elektriciën en klusjesman ingevuld door vooral de Fam. Buning en natuurlijk vele andere vrijwilligers werd het zowaar een echt museumpand.

De eerste uitbreiding van het museumgebouw vond plaats in 1987, toen kregen we van een metaaldraaierij uit Vorden waar waar onze Lubbe Wolters werkte, twee grote kantoor-units voor een zacht prijsje aangeboden. Deze units werden naast de werkplaats/restauratie afdeling geplaatst, om onze restaurateur Klaas de Roo een beetje meer armslag te geven.

Nieuwbouw: U leest het goed in 1989 werd er besloten om de alsmaar uitdeiende collectie meer ruimte te geven. Het museum werd veel te klein voor alle mastodonten en er moest wat gebeuren. Er werd een nieuwe hal van zo'n 320 m2 bij het bestaande pand aangebouwd. Speciaal voor de evenementen, zodat de ruimte makkelijker toegankelijk werd voor de standhouders e.d. De hal werd in eigen beheer gebouwd (weer die vrijwilligers!!). Alleen het grote werk zoals spanten en dak werden uitbesteed. Even later werd de parkeerplaats aangepakt, alle grond werd uitgegraven en afgevoerd, er werd puinverharding aangebracht en daarna werd het gehele terrein voorzien van asfaltverharding zodat het een prachtige parkeerplaats werd.

Nog een uitbreiding: Het pand in Glanerbrug staat in 1991 voor een nieuwe uitdaging. De plannen zijn, om het museum voorlopig open te laten. Een groot deel van de keurcollectie DAF's gaat welliswaar naar Eindhoven óf gaat eerst in het circuit van het dealerproject, maar er is toch een soort depôt nodig voor de aanvullingscollectie dus.... Voorlopig blijft alles "bij het oude". Om dat er nu veel met voertuigen gewisseld wordt en het museum soms half leeg is, kwamen de plannen om nu meteen maar een gaanderij/bovenverdieping achter in de hal te maken. Rob had van de schrootafdeling (Bert Teller) de beschikking gekregen over een grote partij chassisbalken van zo'n 8 meter lengte en die konden daar mooi voor gebruikt worden.. Een paar weken later hadden we er een ruimte van 210 m2 bij! De hele hal werd gelijk maar van een nieuw verflaagje voorzien.


Hieronder foto's van ons museumpand "Kayser" aan de Bentstraat

.

De eerste opleveringsfase werd bereikt in 1984 na een jaar lang keihard werken.

 

én nog een paar foto's:

.

Alles moest "even" naar buiten, want er kwam een gaanderij in ons museum.