DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Museumpanden

Eind 1982 toen we te horen kregen, dat we binnen afzienbare tijd het museumdepôt Baurichter verlaten moesten, werden we door de gemeente Enschede uitgenodigd voor een gesprek over vervangende ruimte. Men had nog één optie!! Een deel van het inmiddels leegstaande complex van Textielveredelingsbedrijf Menko aan de Roomweg. Daar was vast wel een ruimte waar we iets mee konden. Met de heren van het Grondbedrijf en Havendienst Gemeente Enschede mee op werkbezoek naar het pand:

De gebouwen waren in dezelde stijl gebouwd als het brouwerijgedeelte van het huidige museum in Eindhoven, dus prachtig. Eénmaal binnen, geloofden we onze ogen niet, toen we de ruimte betraden, die de gemeente voor ons in petto had. Een werkelijk enorme hal van ongeveer 9000 m2 (u leest het goed negenduizend!). 200 meter lang en 45 meter breed! Exclusief de nog bijbehorende ruimtes zoals grote kantine, toiletgroepen etc. Uit te breiden tot 12000 m2. Enorm!! Rob was er ooit wel eens geweest om goederen af te leveren, maar toen stond het nog vol met machines, maar nu....nu viel het ook op, dat de gehele vloer voorzien was van een soort bruine plavuizen en dat er om de ongeveer 15 meter mooi bewerkte gietijzeren pilaren stonden én géén lekkage: Prachtig!! Als we dit voor elkaar konden krijgen!?.

We konden de hal krijgen mits B & W van Enschede toestemming gaf, volgens de heren een agendapunt. Dit kwam helemaal goed!

Wekenlang, heeft Rob zitten tekenen en rekenen om op schaal 1:100 een plan te maken van indeling e.d. De bedoeling was om in deze ruimte een soort dorp te bouwen, hoofdzakelijk bestaand uit voorgevels. Zo zou er een politiebureau komen in oude stijl met daarvoor onze A 10 overvalwagen voor de deur, een melkfabriekje met laad- en losramp voor onze torpedo van Coberco en melkventerswagen, een busstation voor onze bussen, een brandweerkazerne, een DAF dealer met showroom en werkelijk te gebruiken werkplaats waarin we onze collectie konden restaureren, een stuk woestenij voor onze legerwagens etc etc. Verder natuurlijk allemaal mooie binnenstraatjes met geparkeerd materiaal.Én een ruim restaurant met keuken in de grote bedrijfkantine.

Met zoveel ruimte maak je de plannen, waar we altijd van gedroomd hadden: Dit kon naast een echt DAF Museum ook een grote toeristische attractie worden. Én de gemeente was enthousiast over onze plannen, die we inmiddels voorgelegd hadden.

Op 8 maart 1983 een brief van de Gemeente: Onze plannen konden géén doorgang vinden, daar de huurder van een ander deel van het Menkocomplex (Textiel Veredeling Enschede)zojuist failliet was verklaard en ging vertrekken. Nu had de gemeente de handen vrij om het gehele complex te verkopen, De Gemeente MOEST, want inmiddels was de Gemeente Enschede Artikel 12 gemeente geworden, en stond nu onder curatele van het Rijk en kon in deze zaak geen eigen besluit meer nemen. De rijke arabische zakenman Chibib kocht alles, weg mooie plannen!!

Alle uitgewerkte tekeningen en schetsen van gebouwen gingen in "het museum archief", ooit.....wie weet!!

Als deze plannen waren doorgegaan waren we uit eigen beweging nóóit meer verhuisd!! Zo'n verschrikkelijk mooie en grote historische ruimte midden in de stad, was, bleef en blijft nog steeds een droom!!


Op de . (46K) Museumpand Haaksbergerstraat Enschede 1983


Het inmiddels  (55K) Museumpand Bentstraat Glanerbrug 1985


Het is echt  (42K) Museumpand Tongelresestraat Eindhoven 1990


Wat je al niet .. (42K) Inrichting Museumpand Glanerbrug


Lubbe Wolters  (44K) Inrichting Museumpand Eindhoven