DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Opslagdepôt Edo Bergsmabrug

Toen we het museumdepôt Baurichter moesten verlaten voor geplande woningbouw, zaten we eigenlijk met de handen in het haar. De inmiddels omvangrijke collectie voertuigen, was voor een groot deel nog niet gerestaureerd. De wagens die "toonbaar" waren gingen natuurlijk gelijk naar ons nieuwe pand aan de Haaksbergerstraat om daar als museumstuk te fungeren. Maar de rest ?

De gemeente bood uitkomst. We konden gratis gebruik maken van een ruimte onder de Edo Bergsmabrug. Hier had een tectyleerbedrijf gezeten, en het pand stond al een paar weken leeg. Géén wonder, je kon er niet eens lopen, zonder aan de vloer te blijven vastplakken, laat staan enige werkzaamheden uitvoeren. Maar auto's konden er eigenlijk wel staan, we moesten wat! In het voorste gedeelte konden ook enkele vrachtwagens staan, achterin was het maar twee meter hoog: dus ruimte voor de personenwagens. We hebben het geweten!!

De eerste paar weken ging het goed.... tot er een geweldige hoosbui kwam en alles ( óók de naastgelegen woonwijk ) onder water kwam te staan. Het grondwaterpeil was door afbraak van het van Heekcomplex aan de Hoge Bothof ( een textielfabriek , die erg veel water aan de bodem onttrok ) enorm gestegen. Een fikse regenbui en.... De bewoners van de wijk klaagden steen en been. Wisten wij toen nog niet! In "onze" ruimte, die ook nog eens lager gelegen was dan de woonwijk stonden ook nog tientallen pallets met afvalresten van een leerfabriekje . Het water heeft er weken lang 30 cm hoog gestaan, hoe denkt U dat de personenwagens eruit zagen ? Alle auto,s stonden vol water, alle bekleding beschimmeld....en een lucht van het verrotte leer.... br.br. Ze moesten nog gerestaureerd worden, maar toch.... Wat een bende! Zo gauw mogelijk weg hier....

Net niet snel genoeg: onverlaten hebben weer eens huis gehouden in ons depôt, ditmaal was het aardig raak!! De deuren waren al eens eerder opengebroken en er waren wel eens kleine vernielingen en diefstallen van klein materiaal waargenomen, maar dit; We hadden er een erg mooie originele DAF A 1300 DA tankwagen staan van de Firma Brouwer. De wagen kon door plaatsgebrek aan de Haaksbergerstraat nog niet naar binnen en stond te "wachten" op Glanerbrug. Vernielzuchtigen dachten waarschijnlijk, dat het aansteken van een tankwagen een enorm effect zou hebben qua sentatie. De tankwagen was echter vanzelfsprekend leeg, maar dat nam niet weg, dat de brandstichters hun huiswerk goed hadden gedaan, hij brandde evenals enkele andere vrachtwagens (FT 2000 DH's van Haarman en Noordendorp) en de zeer speciale Vredestein Rallybus geheel uit. De rest had veelal zware roet- en ruitschade, maar was te herstellen.

Toch hebben we er noodgedwongen bijna een jaar gezeten, enkele inbraken, vernielingen en een fikse brand trotserend.

We konden begin 1985 bij toen nog vrachtwagensloperij Leo Wichmann een gedeelte van een loods huren, dus "tussendoor" nog gauw even de nog redelijke exemplaren verhuizen , de rest ( gelukkig te vervangen voertuigen ) werd helaas afgevoerd.


Hieronder enkele foto's van ons depôt "Edo Bergsmabrug"

Verbruggen met de 66 achterop en Boerman in afwachting van transport naar Wichmann. (54K)

Verbrugge met de 66 achterop en Boerman in afwachting van transport naar Wichmann


Onze Leyland Marathon (l) bleef gelukkig ook bespaard. De schade aan de D 60 valt gelukkig mee. (67K)

Onze Leyland Marathon (l) bleef gelukkig ook bespaard. De schade aan de D 60 valt gelukkig mee.


Gerrit Kiel, Robin van Loon en Rob in slechte tijden..... (63K)

Gerrit Kiel, Robin van Loon en Rob in slechte tijden!


Én bedankt jongens, voor deze aardige traktatie..... (66K)

Én bedankt jongens, voor deze aardige traktatie.....


Hier werd Rob echt niet vrolijk van. (66K)

Hier werd Rob echt niet vrolijk van.....


De T 2200 DO van Sikkema onder een laag roet. (65K)

De T 2200 DO van Sikkema onder een laag roet. De ruiten waren gelukkig nog heel!


De D 60 van Verbrugge en de 66 stationcar hadden gelukkig alléén roetschade. (58K)

De D 60 van Verbrugge en de 66 stationcar hadden gelukkig alleen roetschade.

<

Alles werd  naar buiten gesleept door onze vrienden Jannie en Gerrit Kiel met hun shovel. (54K)

Alles werd naar buiten gesleept door onze vrienden Jannie en Gerrit Kiel met hun shovel.


Na de verwoestende brand, werd ook onze  Kolkenzuiger gelukkig gered. Aléén veel roetschade was het resultaat. (58K)

Na de verwoestende brand, werd ook onze kolkenzuiger gelukkig gered. Alléén veel roetschade was het resultaat.