DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Tentoonstellings & Instruktiemodellen

Tentoonstellings & Instruktiemodellen zijn vaak prachtige voorbeelden van "hoe de techniek in elkaar steekt" In de loop der jaren hebben we beslag weten te leggen op vele opengewerkte modellen: van remtrommel van een DAF 600 tot een compleet opengewerkt onderstel van een DAF 55, en van een opengewerkte verstuiver tot een opengewerkte 1160 DKB motor uit de destijds zwaarste bedrijfswagens. Maar ook secundaire en primaire variomatics van bijna alle types personen/bestelwagens, een dionas, brandstofpompen, voor- en achterasssen van diverse types bedrijfswagens, tussenbakken, versnellingsbakken, stuurhuizen van zowel personen als bedrijfswagens, remboosters etc. etc. allemaal perfect opengewerkt maar "verouderd"materiaal. Uitermate geschikt voor ons museum!.

Het meeste materiaal kwam van technische scholen, maar ook enkele DAF dealers hadden vroeger een "instruktielokaal" met inmiddels gedateerd materiaal dus..., het NINT in Amsterdam had opengewerkt materiaal voor ons, Volvo Beesd, die de DAF personenwagenfabriek had overgenomen had een grote partij motoren en variomatics, de DAF tentoonstellingsdienst en DAF Trainings Centre stelden materiaal ter beschikking, Autotron had nog "oud spul". Kortom we hadden in de loop der jaren een complete verzameling opengewerkte show- en instruktie modellen weten te bemachtigen.

Niet opengewerkt maar zr byzonder is de DT 10 vooras, deze vooras is het enig overgebleven onderdeel van de eerste 10 tons vrachtwagen, die door van Hub Doorne ontwikkeld n gebouwd was. De MCB (Metaal Compagnie Brabant) kocht de vrachtwagen destijds. Begin jaren '80 werd de wagen gesloopt, maar omdat de MCB de vooras destijds zelf aan van Doorne geleverd had, hadden ze deze als "museumstuk" bewaard. Rob was er een half jaar te laat achter, dat de MCB over deze wagen beschikt had, anders hadden we zeer waarschijnlijk zelfs d DT 10 gehad ! De vooras ging in ieder geval via een tussenstop in Valkenswaard op weg van Belgi naar Enschede mee in de laadbak !!

Veel materiaal moest weer worden opgeknapt, daar het vaak jaren in een kelder, magazijn of onder zeilen had gestaan: dik onder het stof of zelfs flink aangeroest. O.a onze medewerker Franz ten Donkelaar uit Glanerbrug heeft zich wekenlang ontfermt over deze modellen, om er weer iets toonbaars van te maken.


Hieronder enkele foto's van de componenten

.

De AZ tussenbak is al mooi schoon, nu nog een mooi kleurtje.