DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


Transporten

De medewerkers van het DAF Museum Enschede/Glanerbrug, hebben in de loop der jaren van ALLES getransporteerd. Het grote voordeel was, dat Roelof Boer, en Rob beide een vrachtwagenrijbewijs hadden. Toen we dan ook in 1979 een heuse DAF T 2200 DKD van DAF dealer BSO kregen ( de eerste Bello ), konden we ons aardig redden. Met een sleepstang kon je al wat. Toen het materiaal verder weg moest komen, f gewoon niet meer geschikt was om veilig te transporteren moest er toch wat op gevonden worden.

We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn op bezoek gegaan bij van Wezel Transport. Dit Hengelose bedrijf vervoerde o.a al jaren de zwaarste en grootste stoomketels van Stork en hadden een leger aan semie-diepladers. We kwamen in gesprek met de direktie en de planning en vertelden van onze plannen. Het was gn enkel probleem: als we een semie-dieplader nodig hadden n ze hadden hem zelf niet nodig, konden we hem GRATIS gebruiken. Dt hebben ze geweten! Henk van Wezel en planner Henk Slot vonden als het "echt nodig" was altijd wel een mogelijkheid om het museum ten dienste te zijn.

We hadden soms te maken met een voertuig, dat eenvoudig niet op een semie f dieplader pastte. Willy Fhij, die een autosloop- en kraanbedrijf ( Jan de Sloper ) in Enschede had en die Rob goed kende, bood dan altijd uitkomst! Willy en zijn zoons Jeroen, Gertjan en Robert waren altijd bereid ons gratis te helpen : ze vonden het gewoon leuk om wat voor het museum te doen!! Het kraanbedrijf kreeg later een aparte naam : Kraanbedrijf Maathuis (eig. Fam. Fhij).

Voor alle "kleinere" werk konden we een beroep doen op Transportbedrijf Goris dat vroeger in de Lindestraat te Enschede gevestigd was. Er stond altijd wel een Ebro bakwagen of een bestelbusje wat we gratis mochten gebruiken!

De ploeg medewerkers/vrijwilligers werd al snel uitgebreid met o.a Klaas Boensma, Theo Geltink en Kees Goezinne, die k een vrachtwagenrijbewijs hadden dus....een oudje ophalen was niet zo'n groot probleem meer. Temeer omdat altijd Robin van Loon f Bennie Goorhuis met een van de chauffeurs meeging om de klus te klaren.

Rob, die chauffeur was bij Wisselink's Textielfabrieken mocht van de directie ten allen tijde, als de werkzaamheden het toelieten, op de terugweg "iets" voor het museum meenemen, als de wagen maar niet beschadigd werd en hij de uren maar niet opschreef! Er stonden dan ook regelmatig personen-bestelwagens, onderdelen, kleine trekkers, opengewerkte motoren, aanhangers etc etc . achter in de laadbak van de motorwagen en soms zelfs k in de aanhanger. En dan vaak 's avonds laat met een ploegje medewerkers gauw weer leegmaken voor de volgende dag.

Onze "Bello" werd ouder en was niet meer zo geschikt om grotere afstanden te rijden. De BSO ( nu Cosmo Hengelo ) had als opvolger van Bello een nieuwe trekker als sleepwagen in dienst ; Bello 2. We konden hem op zaterdag als er geen eigen werkzaamheden waren altijd gratis meenemen.Alln aftanken graag! Beter kon niet !! Met dank aan o.a Rein Visch, Fred Otterspeer en Hans Kamphuis!!

Eind jaren '80 kreeg BSO zelf de beschikking over een semie-dieplader waar we k zonder problemen gebruik van mochten maken!!

Zonder de geweldige medewerking van BSO, van Wezel Transport, Kraanbedrijf Maathuis n Wisselink hadden we de collectie nooit bij elkaar gekregen!!


Zojuist opgehaald uit Zoeterwoude even koffiedrinken in het Enschedese Museum en dan naar de Getfertweg. (66K) Transport voertuigen


Alle voertuigen waar wat op kon werden ook als pakezel gebruikt. (59K) Verhuizing naar Glanerbrug


Een nmalig plaatje. Onze kraanwagen met The Bull in de takels. (60K) Verhuizing naar Eindhoven


We namen er minder mee, dan de wagens die tussen Westerlo en Eindhoven rijden, maar wij hadden zo genoeg tijd en geld verdiend. (41K) Diverse Transporten