DAF AUTOMOBIEL MUSEUM


De Voertuigcollectie van het DAF Museum

Toen in 1979 de Stichting DAF Automobiel Museum werd opgericht, konden we gelijk beschikken over de 39 personen-bestelwagens en enkele vrachtwagens uit de Lammers Collectie.

In de loop der jaren waren er naast de "gewone" DAF producten, die Rob al verzameld had, ook vele byzondere gevonden o.a een DAF losser mét laadkist van van Gend & Loos, de eerste door Hub van Doorne gemaakte landbouwwagen, een A 10 bestel/overvalwagen, een DAF NAT 2506 DKA, een DAF Pony aanhangwagen (type 1030), een ATE 2400 DK, een DAF 55 fabrieksrallywagen, een VE 2400 DK, een torpedo tapisiére, een B 62 marine kraanwagen, een DAF 600 type 232, een T 18 DH, een DAF Eurotrailer mét luchtvering (ETAL), een BATU, een Kalmar, de Vredestein Rallybus, een DAF 44 in standaard uitvoering, een busoplegger, een FT 2800 in jubileumuitvoering, een FT 1200 trekker, een Daffodil 32 S rallyuitvoering type 327, een DAF 500 kipper, etc. etc. Allemaal zéér byzondere voertuigen.

Rob Lammers bleef natuurlijk speuren naar nog meer byzonder DAF materiaal; Weet U miscchien nog waar destijds....Zo ook naar Jan de Rooij: Weet U.... met als antwoord: die bestaat al lang niet meer. Dus heeft verder zoeken geen zin, want Jan kon het weten. Maar.... DAF had destijds loodsen gehuurd in Geldrop van Jan de Rooij o.a voor cabineopslag. Nu wil het geval, dat Jos de Greef van Parts, Rob belde met de mededeling dat er enkele oude cabine's verschroot werden en of het misschien iets voor het museum was, nadenken was niet moeilijk en twee dagen later met een trekker met dieplader naar Geldrop. Rob en Bennie Goorhuis die mee ging, moesten wachten want er stond een vrachtwagen in de toegangsweg. Het kon nog wel even duren! Dus....even rondlopen, we zien van alles: loodsen vol met cabines, een afdeling waar kabelbomen werden gemaakt, én een lege loods.... wacht even achter in de hoek staat nog wat....we kwamen dichterbij....het zal toch niet.... JAWEL het was de DAF 555 van Jan de Rooij, de 4 wiel aangedreven 55 coupé waar Jan zoveel furore mee maakte o.a op het circuit Valkenswaard. In erg slechte staat en incompleet, maar het was 'm!! Hoe we hem na 3 jaar volhouden tóch kregen, kunt U via Startpagina onder Miscellaneous lezen!

Begin 1986 was er al een collectie, die uit 125 items bestond. Zéér interessant DAF materiaal dat bewaard MOEST worden.

Op 1 oktober 1986 komt Rob bij DAF Trucks BV te werken en weet inmiddels intern aardig de weg....in 1987 wordt via Peter Kleiberg een ingang gevonden om het prototype van de zojuist geïntroduceerde DAF 95 te bemachtigen, maar....even later óók het gecamoufleerde testmodel, dat incognito honderdduizenden testkilometers door de gehele wereld had gemaakt. Alweer twee specials erbij. Twee ? Binnen een maand waren het er vier, want Peter had geregeld, dat de twee oude Paris-Dakar wagens van Jan de Rooij, "Het tweekoppig Monster" en "The Bull" óók maar naar Glanerbrug moesten.

Jarenlang hadden we geprobeerd, om bij het ministerie van Financiën ( gaat óók over domeinen), en het ministerie van Defensie de beschikking te krijgen over oude legervoertuigen. Doordat Rob nu bij DAF werkte en regelmatig contact had met heren Rob van Ganswijk en Jean Paul Mutsaerts werd duidelijker wie de aangewezen persoon was, om eens navraag te doen over oude voertuigen. We moesten bij de DMKL zijn (Direktie Materieel Koninklijke Landmacht). Om een lang verhaal kort te maken : Na een bezoek van Generaal Couzy aan het Glanerbrugse DAF Museum, kregen we een tijdje later een brief waarin stond, dat men bereidt was om voor onze byzondere doelstelling enige gewenste voertuigen gratis ter beschikking te stellen. We hadden al een YA 328, een YA 126 en een 66 YA maar....Op 8 november 1988 brachten we een bezoek aan de afdeling Domeinen te Soesterberg.

De collectie werd uitgebreid met o.a een YT 1527, een YT 514, een YA 616 ( géén "takeldoos"!!), een YP 408 , een YAA 612, een YEM 900 en een YEW 900.

Op ons verlanglijstje stond al jarenlang een DAF Terminaltrekker, deze trekkers waren, als ze al te vinden waren voor ons altijd onbetaalbaar. Iedere grote transportondernemer met een groot aantal opleggers, dat regelmatig op eigen erf verplaatst moest worden zocht een trekker met hefschotel. Een gebruikte hefinstallatie alléén bracht in de handel zo'n 10.000 gulden op !! ( 4545,00 Euro ), laat staan een complete trekker. Toch vonden we in het Belgische Merksem een afgedankt exemplaar van het type TT 1300 in originele uitvoering : met éénpersoonscabine. Én gelukkig was de hefcylinder defect !! "De angel was eruit" , voor een speciaal prijsje mocht hij mee.

Een DAF Pick-up A 107 of A 117, een voertuig dat in de begin jaren '50 alleen geleverd werd in o.a Columbia, Indonesië en Curacou, hoe moest je daar in vredesnaam naar gaan zoeken ? Via, via kwamen we in contact met het KRO programma spoorloos. Om een lang verhaal kort te maken. Rob moest opdraven in Hilversum, om publiekelijk een oproep te doen op televisie. Véél reacties gehad, één aanbieding : Een eigenaar van een A 107 in Columbia wilde hem wel ruilen tegen een vergelijkbaar karretje. Maar....een vergelijkbaar karretje kostte in Colombia 14000 gulden. (6360 Euro)!! dan de transportkosten én de restauratie nog. Onbegonnen werk voor ons. . Toch kregen we er eentje !! Geert de Boer uit Eindhoven vond op zijn vacantie op Curacou de door ons zo lang gezochte pick-up uitvoering!!. Hij wist als regelmatig bezoeker van het museum, dat we zo'n exemplaar zochten. Vanaf zijn vacantiebestemming belde Geert, wat we er voor over hadden en wat hij de mensen mocht bieden. De koop werd dankzij Geert de Boer gesloten voor een bedrag van DRIE cijfers !! Door de zeer welwillende medewerking van Ned Lloyd ( waar DAF een graag geziene klant was ) werd de DAF A 107 GRATIS verscheept. We hadden er eentje !!

Martin van Doorne en z'n zoon Paul hadden in de loop der jaren een prachtige verzameling speciale DAFs verzameld. Naast 't Dafke uit het vroegere circus 't Hoefke van Annie en Tiny van Doorne, was er nog véél meer aan byzondere voertuigen bewaard gebleven. De mensen, die dachten alles te weten over de personenwagens wisten niet, dat er vele specials gebouwd waren op basis van de personenwagen; De Kini, het strandwagentje van toen nog Prinses Beatrix, een pony in militaire uitvoering ( van Pieter van Vollenhoven ), een Formule 3 ( Brabham ), een Porter ( amphibievoertuig ), een proto P 500 ( voorloper Volvo 343 ), een proto P 300 ( voorloper daf 44 ) en de P 100 ( coupé op basis van daffodil ). Er zaten bij Frans Bannenberg in het archief wel tekeningen en schetsen van "probeersels" , maar dat de meesten daadwerkelijk gebouwd waren wisten alléén de mensen van de ontwikkelings afdeling. De van Doorne's hadden ze gelukkig bewaard ! De voertuigen werden begin 1992 in bruikleen gegeven aan het museum.

Via de DAF tentoonstellingsdienst kwam óók nog een special boven water: Ed Heeremans had jarenlang "stiekum" een oude DAF oplegger bewaard. Deze nog met klinknagels geklonken oplegger uit 1933 was in 1978 bij het 50 jarig bestaan van DAF gebruikt op de RAI als publiekstrekker. Daarna was hij in de vergetelheid geraakt. Ed koesterde de oplegger ( inclusief de zéér speciale door Hub van Doorne ontworpen koppelingsschotel voor op de trekker ) op een stil plekje in de loodsen in Mierlo. Begin 1992 werd de oplegger + koppelingsschotel aan het museum aangeboden en door de studentenploeg onder leiding van Harm Boerma ter plaatse (in de nieuwe expositiehal ) volledig opgeknapt.

Rob weet nog precies, waar en ongeveer wanneer een "museumstuk" werd gevonden. In de eerste jaren door "overal te zoeken", maar in de loop der jaren ook door vele tips van bezoekers én donateurs . Bij deze nogmaals BEDANKT !!. Om de gewenste voertuigen te bemachtigen was soms ook héél véél overredingskracht nodig, het lukte gelukkig vaak, maar niet altijd!

Het zou te ver voeren om aan elk item een kolom te wijden : begin jaren '90 konden we alleen al over maar liefst 146 voertuigen beschikken, om over de andere "museumgoederen" maar niet te spreken !!. We hadden de collectie al eens uitgedund: elk type en uitvoering bewaren kon nooit, daarom kwam er een zgn. Keurcollectie en een Aanvullingscollectie.

In de Keurcollectie kwam b.v van de personen-/bestelwagen 30 serie een coach, van de 31 een pick-up, van de 32 een combi en van de 33 een bestel. Militair b.v : een 328 met laadbak, een 314 als trekker ( heet dan 514). Vrachtwagens b.v : eerste generatie; een trekker, tweede generatie ; met opbouw. Op die manier werd de collectie enigzins ingedamd. De Aanvullingscollectie bestond uit "niet kenmerkende", maar gewoon mooie voertuigen voor evt. wisseltentoonstellingen en b.v evenementen. Bij de voertuigfoto's vind U nadere informatie.

N.B.

Rob en trouwens alle Twentse medewerkers, hebben zich altijd verre gehouden van de "namaakdafs" zoals die regelmatig door mensen zonder enige kennis van zaken gepresenteerd en aangeboden werden als zijnde een echt verzamelaarsitem die toch echt wel in het museum thuishoorde. Zochten deze mensen gratis onderdak voor hun "gedrocht" ? In het museum staat óók een wagen uit ONS bedrijf....mooi hé ? Bij deze : Zet hem mooi in je eigen schuurtje!!

In geen enkel zich zelf respecterend museum hoort namaak thuis, tegen géén enkele prijs, óók in Eindhoven niet!!


Hieronder "enkele" foto's van de collectie

.

AA 1400-1300 1957. Circus 't Hoefke Deurne.

 

én nog een paar foto's van de collectie:

.

DAF ETAL 3200-2400 1963. Geldersch Overslagbedrijf Arnhem/Gelders Hull (Engeland)

én we hadden nog meer voertuigen dus.....nog een paar foto's::

.

DAF NAT 2506 DKA 1973. Nilo Beverwijk.